Той афишира, че БСП е готова да предложи спешни мерки за незаконния внос

"Незаконният внос и дистрибуция на горива се увеличава в последните месеци". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след срещата си с петролната и газовата асоциация, цитиран от БГНЕС.

 

Миков обяви, че са необходими мерки и афишира намерение БСП да предложи такива в следващите дни. На първо място той постави необходимостта от еднакво третиране на всички, което по думите му значи еднакви изисквания и към тези, които изпълняват високите изисквания за уредите, с които се измерват горивата, пристанища, входове, от които влиза горивото в страната.

 

"Беше ни предоставена информация за няколко пристанища, на които напоследък усилено се разтоварва гориво, без да има съответните уреди", съобщи Миков.

 

Лидерът на БСП каза, че трябва да се помисли как в Агенция "Митници" да не се концентрират всички функции по писане на правилата, по контрол и по наказване.

 

"Некачествените горива съсипват двигателите. Това е въпрос, който трябва много сериозно да се постави, за да се има предвид при контрола и регулацията на пазара в България", каза Миков.

 

На пристанищата, през които се внасят горива, би трябвало да осигурят съответните уреди за измерване на количествата и да се засили контрола там, където в момента акостират танкери.

 

"Бяха ни предоставени снимки, на които няма такива уреди", коза той. Снимки са предоставени на пристанищата в Бургас, Русе и Варна.

 

На въпрос за какви количества става дума Миков отвърна, че не иска да коментира конкретните количества, за да не сбърка, но става дума за огромни количества.

 

По думите му конкретните законодателни промени ще бъдат свързани с еднакъв контрол върху митническите и данъчните складове.

 

"В момента се оказва, че има различен режим при контрола върху митническите и данъчните складове. При едните има монтирани уреди, но при другите няма. Трябва да се въведат на всички места", каза той.

 

Според Миков решението не е само по-високи санкции. "Тази работа не става със санкции, а с еднакво прилагане на закона за всички", заключи той.