Те ще разтварят скалите със специални хидравлични крикове

 

„Разчистването продължава. Огромни са скалните късове. Тъй като те са изключително големи и не могат да бъдат превозвани в този вид, ги разбиваме с машина, след което  се извозват поетапно. Очакваме алпинистите да се присъединят към нас малко по-късно със специални хидравлични крикове ще разтварят скалите. Рискът идва оттам, че отгоре има огромни скални маси, които са откъснати, но все още не са срутени надолу, което създава опасност включително и за работещите. Това ще го направят алпинистите през деня. Когато тази огрпомна маса бъде свалена, ще се прецени дали са необходими допълнителни взривни работи”, обясни за Нова регионалният министър Лиляна Павлова относно разчистването на свлачището по пътя Асеновград - Смолян.


Относно свлачището край Кърджали, тя коментира: „Към 6:30 часа тази сутрин те приключиха работа. Магистралният водопровод, който беше скъсан на две места, вече е заварен. В момента вървят тестовете, пробите на вода, и се надявам, че до края на деня водата ще достигне до всички домакинства”.


Министър Павлова съобщи, че край Кърджали се е образувало още едно свлачище, а на пътя Девин – Кричим е имало още три по-малки срутвания. Днес живеещите в района ще бъдат пропускани контролирано по опасните трасета.


Повече по темата гледайте във видеото.