Последната дума каква да е цената за паркиране остава на общините

 

Платеното паркиране в големите градове отива в частни ръце. Парламентът вече готви законовите промени. От сдружението на общините обаче не виждат гаранции, че събраните приходи ще влизат в общинския бюджет.   

Още по темата

 

Вносителите са категорични, че засега не се предвижда промяна в цената, която ще плащаме за паркиране. От сдружението на общините обаче не виждат гаранции в готвените текстове, че събраните приходи ще влизат в общинските бюджети.


Законовите промени предвиждат събраните пари да се изразходват под контрола на общините, за да няма да има злоупотреби пък уверяват вносителите на предложението от ГЕРБ и РБ.


Въпреки промените, крайната дума каква да е цената за паркиране, остава на общините. Според Мохамед спрямо стандарта ни за живот, и сега Синя зона е твърде скъпа.


„Има хората, които работят в центъра и трябва да се измисли вариант за плащане примерно на пакетна цена, говорим примерно за над 5 часа, за над четири часа”, обясни Мохамед Джедала.
Вносителите твърдят, че паркингът няма да поскъпне.


„Не трябва да се притесняват гражданите на София – цената за паркиране в Синята и Зелената зона няма да се промени”, обясни Вили Лилков, депутат от РБ и един от вносителите на законопроекта.


От опозицията обаче се надяват това да не е просто предизборно обещание.


Според авторите на проектозакона той ще изчисти юридическите тълкувания, станали поводи за редица съдебни спорове. Такива дела се водеха около законността на синята зона в София и Центъра за градска мобилност, който я управлява.


Центърът за градска мобилност без законово разрешение оперира в тази зона, сега с този закон вече изглаждаме нещата и даваме тази възможност”, твърди Вили Лилков, депутат от Реформаторският блок.


„На практика виждаме едно признаване на незаконността на Синята зона до този момент в София. В момента, ако и вас ви попитам коя Наредба действа за паркирането, не можете да ми отговорите, те не могат да ми отговорят и в Столична община”, твърди Георги Свиленски, депутат от БСП.


На този въпрос не може да отговори и Мохамед, който всеки ден ползва зоните за платено паркиране, но не знае доколко са законни.


От Столичния общински съвет са категорични, че не се предвижда промяна в цената за платеното паркиране. Към момента – тя е два лева на час за идеалния център на София – Синя зона и 1 лев за зелена зона – или по-широкия център.


Повече по темата гледайте във видеото.