Ципрас обеща в Брюксел да представи пълен набор от икономически реформи

"Гърция е постигнала известен прогрес в борбата с ширещата се корупция в страната, но спешно трябва да вземе решителни мерки срещу подкупите на чуждестранни държавни служители с цел получаване на договори в чужбина". Това се казва в доклад на ОССЕ, цитиран от агенция "Ройтерс" и БГНЕС.

 

Борбата с корупцията е приоритет на левия гръцки премиер Алексис Ципрас, който обеща на партньорите си от ЕС на нощни преговори в Брюксел, че ще представи пълен набор от икономически реформи, за да отблокира средства, от които Атина се нуждае за предотвратяване на банкрута.

 

"Гърция положи усилия, за да се справи с вътрешната корупция в страната, но трябва да даде много по-голямо предимство на борбата с външната корупция", пише в доклада си ОССЕ.

 

Базираната в Париж организация дефинира външната корупция като предлагане на неправомерно финансово предимство, директно, или чрез посредници на чуждестранни държавни служители с цел печалба или запазване на бизнеса или за нечестно предимство, в каквото и да е занимание.

 

"Правителството трябва да се насочи към износа, превоза, малкия и среден бизнес", се казва в доклада.

 

Миналата година Атина подписа споразумение с ОССЕ, според което мултинационалният орган ще осигурява ноу-хау на проектирането и прилагането на правителствените реформи, нужни за убеждаването на ЕС да предоговори гръцкия спасителен план от 240 млрд.

 

Укриването на данъци продължава да е ендемично явление в Гърция, която е в програмата за спасителен заем от 2010 г. и редица правителства не успяха да отстранят хватката върху икономиката на групите със специални интереси.

 

Докладът на ОССЕ прикани Гърция да прави повече за проактивното откриване на случаи на външна корупция, заявявайки, че повечето обвинения, довели до разследвания не са установени от гръцките власти. Докато в Гърция се водят седем разследвания за външна корупция, включително за договори за строителство, лотария и тютюн, останалите обвинения не са разследвани.

 

"Въпросите за способността на Гърция да се справи със сложни икономически и корупционни дела остават", се казва още в доклада.