Взривовете вече са спрели, информира за Нова министър Лукарски

 

Цех с боеприпаси се взриви до село Иганово край Сопот. Складът се намира на два километра от селото. Хората в района се евакуират. Няма пострадали и ранени. Сигналът е подаден от охранител на склада. По първоначална информация той е на икономическото министерство. 

 

Хората панически са напуснали домовете си и са тръгнали да бягат към съседните села. Те разказват, че са започнали мощни взривове, има изпочупени стъкла. Видели са огромни кълба дим и пожар.

 

Highslide JS
 

Към мястото на инцидента пътува министърът на икономиката Божидар Лукарски. За Нова телевизия той заяви, че няма опасност за населението. Взривовете вече са спрели, поясни той. 

Още по темата

 

"Складът е един от най-отдалечените от ВМЗ Сопот. В момента на инцидента на смяна са били двама пазачи, които са невредими”, заяви министър Лукарски. 

 

"Предстои влизането на пожарната, локализирани са с термотехника все още три тлеещи огнища, но гърмежите са спрели. Все още не ясна причината за инцидента, тя ще се изясни на място", поясни икономическият министър.

 

Главният секретар на МВР Георги Костов също пътува към мястото. Той успокои всички живеещи в региона, пожарът е под контрол, огнищата са овладени и кризисната ситуация е отминала

 

"Няма данни да има вторични взривове. Колегите ще обезопасят допълнително периметъра, след което ще започнат процесуално-следствените действия за установяване причините за инцидента”, коментира Костов. 

 

 

"В момента обстановката в селото е спокойна. Съветвам хората, които напуснаха домовете си, да се прибират обратно по къщите си. Единственото притеснение е от миризмата, която идва от склада и която ще се изследва, за да се установи дали има опасност за населението”, информира от своя страна кметът на село Иганово Стефан Данчев.

 

Той не се ангажира да предположи каква е причината за взривовете. Районът остава отцепен от полицията. Междувременно мобилната лаборатория за измерване на въздуха в Пловдив е получила заповед да тръгне незабавно за Иганово и замерванията ще започнат незабавно. 

 

Припомняме, че това е пореден инцидент в цех с боеприпаси. На 1 октомври миналата година 15 души загинаха в завод за боеприпаси в Горни Лом. Тежки инциденти с взривове в цехове за утилизация на боеприпаси имаше и в района на Петолъчката край Сливен и в Челопечене.