Пожарникарите започнаха да гасят огъня в цеха в Иганово

 

Пожарникарите започнаха да гасят огъня след взривовете в цеха с боеприпаси до село Иганово край Сопот. Те бавно напредват към огнищата. Министри и експерти пристигнаха на мястото на взривовете.

 

Припомняме, че инцидентът стана около 19.30 тази вечер. Експлозиите утихнаха около 20.40 часа. Складът е на два километра от селото. Хората в района започнаха да бягат към съседните села. По първоначална информация няма пострадали и ранени. Сигналът е подаден от охранител на склада. Складовете са на ВМЗО Сопот, чийто принципал е икономическото министерство. 
 

"Село Иганово и складът е отдалечен на около 10 км от основната производствена площадка на ВМЗ Сопот. Подчертавам, че на територията на складовете не се провежда производствена и технологична дейност. Към настоящия момент пожарната е овладяла ситуацията. Последният взрив бе регистриран малко преди 20.45 ч. Всички локални огнища са изгасени и няма опасност от нови взривове”, информира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

 

"Взривили са се около 2000 неуправляеми реактивни снаряди, които имат доста ефектно възпламеняване. Това е нещото, което е притеснило хората в селото и е накарало масово да се изнесат", уточни Лукарски.

 

Причините за взривовете ще се разследват 24 часа, след като пожарната си замине, такъв е технологичният срок. Тогава експертите ще излязат със заключение каква би могла да е причината.

 

Областният управител на Пловдив Розалин Петков заяви, че няма информация за пострадали хора и къщи. Организиран е кризисен щаб. Междувременно от РИОСВ-Пловдив информираха, че няма замърсяване на въздуха в района, тъй като става дума за снаряди, които не отделят отровни химически вещества.

 

Заради експлозиите е затворен за движение пътят между Кърнаре и Анево. Според информацията на МВР обходният маршрут е Пирдоп-Копривщица-Стрелча-Пазарджик. Към момента превантивно са спрени два пътнически влака София-Карлово и Карлово-София. Предстои да бъде възстановено нормалното им движение.