Екоактивисти и природозащитници отбелязаха Международния ден на водата

Международният ден на водата отбелязаха с арт инсталация в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" екоактивисти и природозащитници. Инсталацията е под мотото "Всяка капка живот" и онагледява пътя на водата, лошото влияние на хората и трудностите, пред които са изправени животните - боклуци, водни електрически централи и други.

 

Денят на водата се празнува от 1992 година по инициатива на ООН, обясни за БГНЕС директорът на проект "Прозрачни планини" Андрей Ковачев. Арт инсталация и инициативата е дело на "Прозрачни планини", Българското каяк общество и WWF.

 

"Водата е източник на живот, без нея няма живот за всеки жив човек”, подчерта Ковачев. По думите му за съжаление хората разхищават това богатство. 

 

"Превърнали сме реките в места, в които изхвърляме боклуците си. Ползваме ги безогледно и за електрически нужди, като слагаме водни централи, без да се грижим това да е направено, така че да остане живот в реката”, предупреди той.

 

България има над 220 малки ВЕЦ-а, повечето от които са унищожили живота в съответната река. Това е и един от проблемите, който е акцент в инсталацията. Тя има за цел да провокира хората да влязат в средата, в която би се почувствало едно животинче, което попада в неестествена среда. 

 

МОСВ е поело конкретен ангажимент да се реши именно проблемът с малките ВЕЦ-ове и то още сега, като се предприемат мерки животът в реките да се върне.