По думите мu най-активни са гражданите в Благоевград и Хасково

161 тристранни договора между сдружение на собствениците, областен управител и Българската банка за развитие са сключени до вчера по програмата за саниране на правителството. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БГНЕС.

 

"Скоростта е добра, дори повече от добра", каза Нанков. Подадените заявление пред Българската банка за развитие към този момент са 392, каза още той. По думите му, най-активни са гражданите в Благоевград и Хасково, но териториалното разпределение е в общи линии равномерно и подадени заявления от почти всички области.

 

"Вече има подписан договор и в София", каза Нанков и допълни, че първият договор в столицата се е забавил основно заради сдружаването на собствениците. С усмивка той обясни, че явно "в провинцията хората са по-задружни, познават се, сградите са по-малки и успяват да се убеждават".

 

Нанков коментира, че е "Божа работа" кога ще стартират реалните дейности, но където няма обжалвания това трябва да се случи до месец след избирането на изпълнители. "Категорично обследването на обектите ще бъде безплатно, то е част от договорите, има го черно на бяло и собствениците не трябва да се притесняват, че ще трябва да заплащат", подчерта зам.-министърът.

 

Запитан за колко сгради ще стигнат парите, Нанков каза, че няма как да назове число, тъй като сградите са различни - има такива с по 36 апартамента и такива с повече, като няма как да се сложи "среда". "Ще покрием голям процент от големите сгради. Над 90% от големите сгради с над 36 апартамента ще покрием, но общият брой на панелните сгради е в пъти по-голям", подчерта Нанков.