Срив в енергетиката, нищоправене в икономиката и антируска политика, видя лидерът на АБВ

Видео/Снимка: БГНЕС

 

Формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов, запитан защо оглавяваният от назначената за вътрешен министър Румяна Бъчварова не помага за намиране на диалог между управляващите партийни формации.

 

На въпрос за вчерашната отлична оценка, която премиерът Бойко Борисов постави на вицепремиера Ивайло Калфин, Първанов обясни, че тя предполагала "подкрепа по пенсионната реформа, предложена от социалния министър".

 

„Трудното тепърва предстои”, каза лидерът на АБВ, цитиран от БГНЕС. Той подозира, че щяло „да има обструкции”: „Ще има и опити да бъдат оспорени или отхвърлени някои негови идеи. Реалната проверка на това доколко здрава е коалицията ще бъде тогава, когато се гласува всеки един от законопроектите по пенсионната реформа вътре в пленарна зала”.

 

Първанов коментира, че това обаче „не е единственият критерий” за тяхното отношение към правителството. Той поясни, че всичко „зависи и от това как работят другите сектори”.
Партийният лидер заяви, че "ако продължи този срив в енергетиката, продължат тези недалновидни действия на отбраната и външната политика, това нищоправене в икономиката", то от АБВ щели да поставят много остри въпроси в близките дни.

 

"Това антируско говорене не носи нищо добро - имаме срив в туризма, какъвто не е имало от десетилятия, вижте какво става с търговията", допълни Първанов.

 

Попитан какво точно значи неговото "в близките дни", той обясни, че „означава да седнат представители на АБВ и на ГЕРБ на достатъчно високо ниво да разговарят така, както са го направили при съставянето на правителството”.

 

Първанов каза, че за политическата му формация било по-важно „правителството да е стабилно”: „Ние правим всичко това не за да съборим правителството, а за да го оздравим”.

 

"България да има едно не просто стабилно, а и работещо управление. Искаме да видим същото и от страна на други колеги", обобщи позицията си експрезидентът на България.