Изключение от правилото са спешните случаи

Ще постъпваме в болница, само срещу лична карта. От днес и ще бъдем изписвани от лечебно заведение само ако имаме документ за самоличност в себе си. Новата система, която работи от началото на април, регистрира болните и изпраща данните им директно към централното управление на НЗОК. Целта е прозрачност и контрол при приема на пациенти.  

Още по темата

 

На опашката пред регистратурата на болницата в Монтана днес чакаше и Албена Гаврилова, която днес изписа внучката си. "Внучката ми е в детско отделение и искат моята лична карта, защото е бебе”, обясни тя.  С новата система обаче, пациентите ще трябва да са въоръжени и с търпение, защото въвеждането на данните отнема време. "Мисля, че е по-добре така, отколкото да се лекуват мъртви души, без ЕГН и имена", коментира Албена.

 

Не така мисли управителят на болницата в Монтана, който е платил 4000 лева, за да се оборудва с четците на лични карти. "Не съм убеден, че е имало нужда от нещо такова. Прозрачност съществува и с отчетните документи, които предаваме на касата”, коментира Тодор Тодоров, управител на болницата „Д-р Стамен Илиев” в Монтана.

 

Изключение от правилото са спешните случаи. "Ако пациентът е спешен той се приема задължително и след това се търси документ за самоличност. Има родилки под възрастта за издаване на лични карти, които идват и раждат, те нямат документ за самоличност и не може да ги върнем ", обясни Тодор Тодоров.

 

Репортер: Биляна Борисова