Сега глобата е 30 лева, а спирането в парк или градинка струва между 50 и 500

 

 

 

Солени глоби за неправилно паркиране. Депутатите обмислят спирането на тротоар или в градинка да се наказва 10 пъти по-строго.

 

Глобата става 200 лева. А мотивът за шоковото увеличение е, че в момента санкциите са прекалено ниски и не дисциплинират нарушителите. 

 

В търсене на място за паркиране – шофьорите се оказват доста изобретателни, но често и доста нагли.  

Още по темата

 

Паркинги вместо паркове намираме на много места в София. Колите са спрели буквално насред градинките.

 

Сега за паркиране на тротоар глобата за столичани е 30 лева, а спирането в парк или градинка им струва между 50 и 500. Така наглостта не винаги излиза солено за нарушителите. Но винаги солено - за общината, която отстранява щетите.

 

„Виждате колко разбити тротоари, колко разбити тротоарни плочки има от автомобилите и се затруднява свободното придвижват на пешеходци”, обяснява инж. Полина Асенова от Столичния инспекторат.

 

Затова съвсем скоро нарушителите ги чака нова глоба – от 200 лева.

 

„Когато един водач бъде санкциониран с 200 лева – много сериозно ще си помисли дали да наруши отново тази забрана и да си качи отново колата върху тротоара или градинката”, обяснява вносителят на проекта Павел Христов от ГЕРБ.

 

Опозицията сметна, че 200 лева са много и предложи всяка община сама да определя с колко да наказва наглите шофьори.

 

За някой голям град сумата 200 лева е нормална за глоба, но за някое малко населено място 200 лева е непосилна глоба за всеки шофьор”, заяви Георги Свиленски от  Комисия по транспорт в НС.