Марин Николов показа схемата, по която псевдоеколози изнудват фирми и държава

 

Софийската градска прокуратура започна проверка след разкритията на Нова за екорекет. Марин Николов показа схемата, по която псевдоеколози изнудват фирми и държава. 

 

В конкретния случай бизнесмен е приканван да плати 200 000 евро на свързваната с Дончо Иванов Коалиция за устойчиво развитие, за да не бъде спрян проект за газификация. Замесен се оказа и общински адвокат. 

Още по темата

 

Скритата камера на Нова засне как адвокатът на Коалиция за устойчиво развитие иска пари от бизнесмен, който се занимава с газификацията на Златица и Пирдоп. Адвокатът обаче отрече да участва в схема за изнудване. По съвпадение или не, той е и защитник на общините Пирдоп, Копривщица, Челопеч. Кметът на Пирдоп твърди, че не знае за това, но е категоричен, че не е редно един адвокат да работи за две страни.

 

Не е редно въобще да се изнудва бизнесът, коментира засегнатият бизнесмен. „Няма как да бъда убедителен пред съвестта си, да платя за нещо, което ще утвърди практиката да се рекетира”, заяви Пламен Павлов. 

 

За Нова телевизия природозащитници коментираха, че схемата за изнудване е стара и това не е единственият случай. „Тези организации ясно могат да се разпознаят, защото те подават жалба и веднага я изтеглят, тоест, взели са пари”, заяви Александър Дунчев от коалиция „За да остане природа в България”.  В студиото на „Здравей, България” природозащитникът Петко Ковачев разказа, че Дончо Иванов е получавал 5-цифрени суми, за да защитава частни интереси. 

 

Цялото разследване на Марин Николов вижте тук: 

 

 

А продължението на темата в "Здравей, България" гледайте тук: