Трябва ви визия, а не просто мерак за много пари, сподели Джордън Белфърт в София

Не трябва да сте задължително експерти, образованието и непосилният труд не са формулата на успеха. Тя е в умението да поемате рискове и да взимате бързи решения. Това каза в София по време на обучение американският бизнесмен и консултант от еврейски произход Джордън Белфърт – авторът на едноименния роман, дал основа за филма на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт” (The Wolf of Wall Street).

 

Белфърт се превърна в световноизвестен лектор, след като холивудската звезда от първа категория Леонардо Ди Каприо изигра неговия образ по автобиографичната му книга. Отношението към него е противоречиво и сред тези, които са от години в борсовия бизнес – за едните е герой, за другите – мошеник. „Преди да му продадеш нещо, трябва да си убеден, че можеш да го продадеш на себе си, а и че можеш да продадеш самия себе си като специалист”, казва Белфърт. Той даде заразителен пример с фокуса си, целта на който е човек да му продаде една писалка - дори на визитките на организатора Жоро Първанов пише: "Sell Me This Pen". 

 

Белфърт става милионер едва на 26 г. Признава, че през '70-те години води разгулен живот, консумира наркотици: „Шмъркахме кокаин и злоупотребявахме с трева”. После обаче си променил възгледите: „Желанието да станеш богат не е достатъчно, за да го постигнеш. Зад него винаги стои и нещо друго, нещо, което правиш за семейството, за децата си, за родителите, за обществото, за хората, които са важни за теб. Например, аз докато бях в затвора и имах тежки моменти, докато се опитвах да напиша първата си книга, си представях очите на моите деца”, казва Белфърт.

 

През 2003 г. той се признава за виновен в пране на пари и измама с ценни книжа в особено големи размери. Осъден е на четири години затвор, както и да възстанови на инвеститорите 119 млн. долара. Докато е в затвора, където прекарва 22 месеца, пише своите спомени, превърнали се в популярна автобиография и бестселър. През 2007 г. публикува автобиографията "Вълкът от Уолстрийт", а през 2009 г. и "Залавянето на Вълка от Уолстрийт". След излизането му на свобода, започва да работи като консултант за водещите компании по света, а и успоредно с това да провежда семинари по маркетинг.

 

Такъв беше и провелият се в София пред около 800 бизнесмени, маркетинг специалисти и кандидат-милионери, всеки от които получи сертификат за обучението, подписан лично от Белфърт. Отрича обаче, че с измами може да станеш успешен в продажбите: „Няма място за лъжи в търговията!”. Според него клиентите не бива да бъдат лъгани, а убеждавани: „Сигурен съм, че и в българския език има достатъчно остри като нож изрази, които ще позволят с нужна интонация да продадете каквото пожелаете”. 


От сцената Белфърт не се притесняваше да гарнира примерите си с нецензурна лексика като думата „F*ck”. Публиката обаче беше във възторг и при споменаване на дрогата, и при обсъждане на личния му живот...

 

Белфърт има собствената си система за продажби чрез убеждение, известна като Straight Line (пряка линия). Предприемачът отрича, че проповядва връзката между успеха и парите: „Трябва да си казвате: „Аз съм зидарят на щастието си!”. Според често циничните му коментари за същината на бизнеса като наука обаче това да си богат е по-скоро отговорност: „Трябва да помагате на други, когато забогатявате, да имате реална визия за живота си”. „И аз не говоря за това просто да си поставяте цели и да живеете от цел до цел, а за комплексна визия, за идеите, за собствения ви път и стратегия – какво искате да постигнете и ако щете, какво число означава богатство и успех за вас”, коментира Белфърт.

 

Въпреки че самият той не се смята за безгрешен, горещо препоръчва никой да не се занимава със самобичуването. „Аз гледам да не изпитвам вина, защото чувството на вина е много разрушително - предпочитам да се действам така, че да се променят нещата, които не харесвам", казва още Вълкът от Уолстрийт.

 

Запитан къде е добре да се инвестира, той призна, че самият той влага пари в непублични компании, които все още не са излезли на борсата: „Предпочитам стартъпите, защото най-доброто им предстои и рисковете са по-малки”.

 

Според него е важно не само да имаш страхотна идея и бизнес план, но и хора, които също да работят и да те подкрепят, тъй като „ако не успееш да вдъхновиш и привлечеш и други хора към визията си, тогава не можеш да успееш”. „Прекрасен пример за това, което казвам, е Нелсън Мандела. Той не само имаше визия за Южна Африка, но успя да обедини всички хора да работят за осъществяването ѝ. Това е наистина мощна комбинация. Така че е важно да успееш да убедиш хората да работят за тази твоя визия и също в работата си да стигнат там, където ти смяташ, че трябва да стигнат”, категоричен бе Джордън Белфърт.

 

Като едно от най-важните правила за бизнес той споменава спазването на правилата, които той някога е нарушавал и успял да се попари от грешките: „Ако не знаеш правилата и  не ги следваш, приготви се за много проблеми”. „От малък се опитвам да изкарвам пари с различни дейности, като например да продавам сладолед на плажа, но това не е правене на бизнес. Когато създадох първия си бизнес на 22 г., научих по трудния начин, че играта си има правила. И ако не ги следваш, правиш грешка след грешка”, обобщи един от най-известните бизнес-гурута в света.

 

Харесваме или не харесваме Белфърт и идеята му за американската мечта, трябва да си признаем, че визитата му в София прави българската столица наистина световен град на бизнеса. За сравнение, в 20-милионния мегаполис Москва ще отиде със същото обучение едва наесен, а досега в Европа той разказа за идеите си само в Лондон и Букурещ. Неслучайно на лекцията дойдоха хора от Германия, Италия, Турция, Гърция, Албания и Косово. Самият той обаче не пропусна да се пошегува, че „си личи, че България обича парите”. 

 

Автор: Николай Марченко