Главният прокурор направи изказването си преди работна среща за Закона за СРС-тата

Днес и най-вероятно утре ще има нови обвинения във връзка с Корпоративна търговска банка, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Той съобщи за това преди работна среща по въпросите на приложението на Закона за специалните разузнавателни средства. Срещата е организирана по инициатива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Припомняме, че във вторник Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба.

 

Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29.02.2010 г. – 15.06.2013 г. не е изпълнил служебните си задължения. В доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на КТБ, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите.  

 

Въпреки че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки. Според прокуратурата престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на „Корпоративна търговска банка“ АД. От държавното обвинение смятат, че бездействието му е предпоставка за застрашаване на   финансовите  интереси на държавата.

 

Румен Симеонов е с мярка за неотклонение „подписка“. За същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ с решение от 12.06.2013г. на 42-рото Народно събрание.

 

Очаквайте подробности!

 

 

Видео: БГНЕС