Главният прокурор съобщи по-рано днес, че се очакват нови обвинения

Още по темата

Софийската градска прокуратура привлече още трима души като обвиняеми за безстопанственост по казуса с КТБ. Това са: Снежанка Велева–Стефанова, ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на „КТБ“АД, избрана от Общото събрание на акционерите на „КТБ“АД; Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД, отговарящи за изпълнение на ангажиментите към „КТБ“АД.

 

Обвинението на Снежанка Велева–Стефанова е за това, че в периода от 01.01.2009 г. до 20.06.2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената ѝ работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ. От това са нанесени значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на КТБ под особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация, отбелязват от прокуратурата.Стефанова е действала умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

 

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени в това, че в периода от началото на 2009 г. до 20.06.2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ -  Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов, да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество. От това е последвало разпиляване на имуществото на „Корпоративна търговска банка“ АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на КТБ под особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация.

 

Голева и Хаджигенов са действали в качеството си на отговорни одитори в различни  периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ.

 

Въпреки констатирани нарушения в дейността на „КТБ“АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения не са били отразени в Одиторски доклади. 

 

Припомняме, че във вторник Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба. Още по темата - тук: 

 

 

Парламентарната комисия, която разследва причините за фалита на КТБ, ще е готова със своя доклад след 3 месеца, стана ясно също вчера: