Тази вечер хиляди вярващи се стичат в храмовете в цялата страна

На Велика Събота хиляди християни от цял свят посрещнаха Благодатния огън в Йерусалим. 

 

Патриархът на Йерусалим изнесе свещения огън точно в 14.16 часа. Вярващите смятат, че пламъкът идва благодарение на чудо. Той се появява всяка година на Велика събота в малкия параклис над гроба на Божия син. Единствените, които могат да получат огъня, са православните християни.

 

 

Лъч светлина влиза през прозорец на църквата Възкресение Христово и огрява параклиса, където се появява благодатния огън. Патриархът запали сноп от  33 свещи от кандило в параклиса и предаде огъня на всички в храма. Така започва разпространението му по света - от Божи гроб чак до руските степи. 

 

"Това е най-важният християнски празник. Изпълнен с дълбок смисъл. Цялото семейство ще се събере на едно място", споделя Роман от Москва. 

 

Очаква се тази вечер хиляди вярващи да се стекат в храмовете в цялата страна, за да посрещнат Възкресение Христово. 

 

 

 


В катедралния храм "Свети Александър Невски" текат последните приготовления за вечерната служба. Точно в 23.15 часа патриарх Неофит ще оглави пасхалното богослужение за Възкресение. На него ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.  

 

В полунощ Негово Светейшество ще поздрави всички вярващи три пъти с думите „Христос Воскресе”, а след това хората и духовниците ще обиколят три пъти храма за  здраве. Службата ще започне след пристигането на Благодатния огън.

 

Как се случва чудото на Божи гроб в Йерусалим - вижте срещата ни с митрополита, който тази година ще донесе Благодатния огън.

 

"Това е едно изключително преживяване - да присъстваш на самото слизане на Благодатния огън си струва труда, който човек полага за това", споделя Митрополит Гавриил.

 

Най-старите сведения за Благодатния огън са от II век след Христа. А подготовката за слизането на свещения огън започва още  от сутринта. Огънят, който дава надежда, че чудото е още сред нас. 

 

 

Митрополит Гавриил три пъти е бил свидетел на чудото на Благодатния огън. 

 

Имало е случаи, в които огънят е чакан с часове докато се появи. След като слезе при вярващите в първите минути благодатния пламък не пари и не изгаря. 

 

Тази вечер ще има засилено полицейско присъствие около храмовете в цялата страна. Полицаи и пожарникари ще следят за сигурността при посрещането на Възкресение Христово.

 

Репортери: Мария Димитрова, Живко Константинов, Момчил Минков