Сапьори и експерти влизат в прочулите се с експлозии складове

 

Още по темата

Жителите на Иганово се върнаха със страх по домовете си - подозират обаче саботаж във водещото предприятие от военната промишленост в Пловдивско.

 

Денонощие след взривовете, буквално минути преди влизането на сапьорите на територията на цеха, който гърмя, хората правят изводи сами. Според местните разследването за причините ще стигне до същия извод – ставало дума за „саботаж от страна на конкурентни фирми, които искат да съсипят държавното ВМЗ”. „Не е изключено, че има и грешка при производство и складиране на тези боеприпаси”, казва един от тях, работил години наред в същото ВМЗ.

 

Така все повече набира сила версията, че частен интерес на конкурент е причината за взривовете. Хората виждат скрити интереси, които имат интерес от експлозии в цеховете в Иганово. „Според нас, населението на Иганово, това си е саботаж – има сериозна конкуренция от други фирми, които произвеждат подобни боеприпаси”, казва един от местните граждани.

 

Някои от тях се сещат и за други вероятни причини за този инцидент„Не е изключено, че има и грешка при производство и складиране на тези боеприпаси”, казва един от тях, работил години наред в същото ВМЗ. 

 

Споделят и какво са видели при инцидента. „Видяхме силен взрив, който се чу – и дъжд от стърготини, които изпопадаха”, казва един от местните мъже. „Паднаха и няколко стъкла в Културния дом”, допълва негов съселянин.

 

Предприятието обаче е изрядно застраховано, като щетите от взривовете няма да се плащат от държавата, а ще се поемат от застрахователните агенции. 

 

Репортер: Благой Бекриев