Ниските цени на дейностите водят до ниско заплащане труда на лекарите, каза Цветан Райчинов

 

„Намаляването на цените на медицинските дейности е неприемливо, защото това означава лекарите да работят допълнително. Чрез намаляването на цените целим обеми вместо качествена медицина”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, цитиран от БГНЕС.

 

Той подчерта, че ниските цени на дейностите водят до ниско заплащане труда на лекарите.

 

По думите на председателя на БЛС цените на медицинските дейности трябва да достигнат тези в европейските страни. Райчинов обяви, че съсловната организация е поискала от НЗОК отблокиране на 25 млн. лв. от резерва на НЗОК. Чрез тази сума до края на годината болниците трябва да получат реално 95% от лимита си и така да изпълнят Методиката за цените и обемите на медицинските дейности. Ако това не се случи, БЛС ще оттегли подписите си от Националния рамков договор.

 

Лекарският съюз е поискал от Здравната каса и отблокиране на още 35 млн. лв. от резерва за онколекарства. Сред исканията на съсловната организация са хемодиализата, раждането и интензивното лечение чрез интубиране да не подлежат на лимит, тъй като при тези дейности няма как да има злоупотреби.

 

Видео: БГНЕС