Седем съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото

Докараха съдия Румяна Ченалова с конвой в Съдебната палата, съобщи "24 часа". Изданието посочва, че седем съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото.

 

Делото е разпределено на 5-и състав с председател Веселина Ставрева. В момента тя чете материалите.

 

Очаква се заседанието да започне след 16 часа.

 

Още по темата

По-рано днес Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искането за задържане под стража на Румяна Ченалова. 

 

От държавното обвинение напомнят, че тя е обвинена в длъжностно и документно престъпления. Във вторник Ченалова беше обявена за общодържавно издирване, а по-късно същия ден тя сама се предаде на органите на реда и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

 

"Това, което знам от колега, е, че в резултат на натиска, Румяна Ченалова е решила да отиде в съответните служби”, коментира вчера пред Нова Станимир Ченалов – брат и адвокат на съдийката.

 

Той отрече тя да се е укривала и се аргументира с това, че в началото на месец април Ченалова се е явила на повикване от следовател в сградата на Софийската градска прокуратура, където ѝ е връчена нова призовка.

 

"От момента, когато тя бе призована, сме подавали молби, в които посочваме причините, поради които не можем да се явим и желанието ни да го направим и да се свърши дейност”, заяви още адвокатът.

 

На въпрос защо е ходила в психодиспансера в Стара Загора, за да си извади документ, че е нетрудоспособна, той отговори, че вследствие на стреса се е отключил проблем, който Ченалова е имала от години и специалист я насочва към лекарска комисия. Адвокатът уточни, че не става въпрос за тежко психическо заболяване.

 

Съдията от Софийския градски съд водеше делото "Октопод" срещу Алексей Петров, делото за убийството пред дискотека "Соло", както и три от делата между Цветан Василев и Делян Пеевски. Ченалова беше временно отстранена от Софийския градски съд заради няколко дисциплинарни производства.

 

В края на миналата година тя беше обвинена от френския посланик, че нейно решение е довело до спиране на работата на голям френски инвеститор, който се занимава с продажба на вина. Тогава възникнаха съмнения, че съдията е участвала в опит за узаконяване на кражба на френска фирма.

 

Името на съдията фигурира в медийното пространство във връзка със случайното разпределение на делата, защото „случайно” на нея се разпределят много важни казуси, като например три от делата, които водят Цветан Василев и Делян Пеевски един срещу друг.

 

Румяна Ченалова е и съдията, която оправда обвинения за убийството на двете момчета пред дискотека "Соло”. След оправдателната присъда той напусна страната и в момента се издирва, тъй като е в неизвестност. Тогава Ченалова заяви, че е жертва на черна кампания.