Скулптор изобрети уникално приспособление за "тихото ни убежище"

Където и да се намираме, каквото и  да правим, рано или късно всички отиваме на едно място... тоалетната! Георги Господинов я нарича „последно убежище от цивилизацията“, а Марио Варгас Льоса определя времето, прекарано там, като „една от най-големите човешки радости“. И въпреки че описанието й твърде много съвпада с това на Едема, в днешно време темата за нея е  несправедливо избутана в прашното ъгълче на обществения дискурс – там, където им е мястото на всички „срамни неща”!

 

Напук на общоприетия етикет сега Ви срещаме с един човек, който не само не изпитва свян да говори за ходенето до тоалетна, а се е посветил на идеята да направи това действие възможно най-приятно и облекчаващо. Скулпторът Илия Ламбов е на път да направи истинска революция в тоалетните със своето изобретение - колкото простичко, толкова и ефикасно. 


„Продуктът, който разработвам, е приставка към стандартната тоалетна чиния. Това е степенка за крака, която позволява на потребителите  да направят престоя си в тоалетната по-здравословен“, разкрива той. 

 

Повечето хора не са запознати, но използването на стандартната тоалетна е вредно за телата ни - защото сме в седнало положение. 

 

„Хората сме създадени да бъдем в клекнала поза, когато сме по голяма нужда. Единствено при нея пуборекталният мускул, който контролира процеса, е отпуснат и изхождането може да бъде пълноценно. Допълнително, бедрата оказват натиск върху вътрешните органи, а белият дроб увеличава налягането върху диафрагмата. По този начин всичко става по естествените закони на природата“, уточнява Ламбов, който се шегува, че покрай изобретението си вече е готов за второ висше – по медицина. 


Трудът му явно не е отишъл напразно. Неговото откритие вече получава своето признание – одобрено е за участие в преакселераторската програма на Start It Smart, а впоследствие печели субсидия от фонда за рисково финансиране Eleven. 

 

Реакциите обаче не са еднопосочни. Скулпторът признава, че заниманието му често предизвиква ирония и недоверие: „Предразсъдъците си ги създаваме сами - от вродения срам и от възпитанието. Учудвам се от факта, че хората знаят толкова малко за храносмилателната система - че тя е свързана с отделителната и половата. Както е важно каква храна приемаме, така е важно как и кога я отделяме. Все още обаче някои хора си мислят, че да си вдигнеш краката в тоалетнта е странно. Затова и нашата мисия е да образоваме хората. Необходимо е само да опитате веднъж, за да усетите разликата“.


„Някои ме възприемат добре, други с насмешка, но като цяло идеята ги поразява и се запомня в съзнанието им, което ме кара да продължавам да го правя“, споделя Илия.  


И докато опитват да провокират хората да отворят вратите на съзнанието си (и на тоалетните си), той и екипът му кипят от творчески ентусиазъм и не спират да работят усилено. Идеите им за усъвършенстване на продукта са стотици, а скоро излизат и първите 200 бройки от уникалното приспособление.  

 

Както и да го погледнем, нужникът е безценен, когато сме в нужда. А когато има средство, което да отговори подобаващо на тази нужда, не ни остава друго освен да го приветстваме... или да седнем на него!