Агенцията за социална подпомагане ще трябва да преценява кой да получи пари и кой не

 

Ще има нови правила за държавни помощи при бедствия. Държавата ще отпуска пари само за бедните, които не са имали пари, за да застраховат имотите си.

 

Министрите днес решиха, че схемата за подпомагане трябва да се промени. Агенцията за социално подпомагане ще трябва да преценява кой е имал доходи, за да сключи застраховка и кой не. Парадоксалното е, че въпреки бедствията от последните години, българинът продължава да не застрахова дома си.

 

Едва 8% от жилищата са със застраховки. Възможно ли е обаче да се стигне до междусъседски войни, ако за едни има обезщетения, а за други не. „Аз имам 400 лева пенсия, а жената - 220 лева пенсия. Това са ни доходите”, призна Станю Делев, който живее в "Аспарухово". Ако обаче държавата реши, че неговото семейство има високи доходи, няма да им даде и един лев, ако отново има наводнение в квартала.

 

„Според мен това не е правилно. Трябва всички да получат в зависимост от това, което са загубили”, смята Драган Георгиев, който също живее в Аспарухово. „За българските граждани, за които се прецени, че са имали възможност за застраховка, а не са го направили, държавата няма как да носи отговорност. Частната собственост е право, не е задължение”, заяви днес финансовият министър Владислав Горанов.

 

Социалните имат специални стандарти, както е за енергийните помощи например. Има гоялма вероятност обаче повечето собственици да останат под чертата и да не вземат обезщетения, тъй като се оказва - застраховките съвсем не са скъпи.

 

„Една застраховка на къща или апартамент струва между 30 и 60 лева на година”, обясни Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери. Застраховката на селска къща на стойност 10 000 лева струва 15 лева на година, 135 лева ще ни струва, ако полицата ни е за 100 000 лева. Няма как да загърбим факта, че онзи който няма 1 лев за хляб, трудно ще отдели два за застраховка. И все пак застраховките може и да се плащат на 4 вноски в годината.

 

Дали обаче с това решение държавата не застава зад застрахователния бизнес, като негласно кара хората да се застраховат, без това да се въвежда като задължение? „Държавата казва: „Застраховайте се, за да не трябва да чакате на помощи от държавата”, коментира Ивета Кунова. Повечето къщи във варненския квартал "Аспарухово" обаче продължават да не са застраховани.

 

 

Снимка/Видео: БГНЕС