Промениха обвинението - нанасяне на тежка телесна повреда, вместо опит за убийство

 

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе.

 

Тя обаче вече не е с обвинение за опит за убийство, а за нанасяне на тежка телесна повреда, за което може да получи присъда от 15 години затвор. По-рано наблюдаващият прокурор Николай Христов определи побоя като "зверски". Той заяви, че експертната справка е показала, че тя не страда от психическо заболяване. 

 

Емилия не признава вината си. В момента на извършване на престъплението си е била абсолютно вменяема. Това, което е споделила пред адвоката си, е, че е имала много сериозни финансови проблеми и затова се е наложило да кара по две смени наведнъж.  

 

Адвокатът й заяви, че е възможно "тя да е шляпнала" бебето, но не е възможно да му е нанесла толкова сериозна травма.

 

"Абсурдно е да се твърди, че нейният умисъл е бил да убие това дете. Ако е имала умисъл, тя е можела да го убие с един-единствен удар, за части от секундата. Това, което тя ми каза, е, че е била изключително затормозена и е била много измъчена”, заяви адвокат Владимир Янев.

 

През цялото време Емилия остана безмълвна пред медиите. Излезе разплакана от залата. Роднините също не пожелаха да коментират.

 

Припомняме, че акушерката нанесе множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето.