Той беше преизбран за лидер на партията с 10 784 гласа

 

Георги Първанов остава председател на АБВ. Той беше преизбран за лидер на партията с 10 784 гласа след пряко гласуване между всички нейни членове. Това прави близо 94% подкрепа. 

 

Първанов очаквано спечели убедително битката за поста в конкуренцията на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков и на шефа на партията в Русе Стелиян Стефанов.

 

За Стефанов гласуваха 398 души, или 3,47%. Той е подкрепен от 607 симпатизанти. За Величков са гласували 314 души, или 2,72%, подкрепен е от 390 симпатизанти.

 

Изборите се проведоха в 215 общини. До момента са обработени 94% от протоколите. Общо са гласували 27 471 души, като от тях - 11 486 са членове, а 15 985 симпатизанти. 

 

Неофициално се говори, че от АБВ ще поискат от ГЕРБ да поемат конкретни ангажименти срещу запазване на тяхната подкрепа. Отново по неофициална информация се говори дори за рестарт на проекта "Белене" и за искане за ремонт на кабинета. Според клюките в парламента на прицел са министърът на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов.

 

Припомняме, че вчера се проведе пряко гласуване между всички членове на АБВ. До извънредния избор се стигна, след като Първанов подаде оставка в знак на несъгласие с действия на парламентарната си група. Въпреки това той отново се кандидатира за шефския пост в партията.

 

Видео: БГНЕС