От "Атака" искат задължителните имунизации да станат препоръчителни

"Предложението да отпаднат задължителните ваксини за деца не е в полза на обществото, те трябва да останат. Появата на единични алергични реакции не може да е основание да поставяме под заплаха живота на всички деца заради липса на ваксина”.

 

Това коментира доц. д-р Димитър Шишков, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторски блок и член на здравната комисия по повод предложението на "Атака" за отпадане на задължителните ваксини.

 

„При използването на някои лекарства като аналгин и парацетамол, при някои хора също възникват алергични реакции. Това значи ли, че трябва да ги забраним”, попита Шишков. 

 

При ваксините странични реакции има много рядко и това не е аргумент за отмяната на задължителното ваксиниране”, категоричен беше народният представител. Според него това е популистко предложение, което не отговаря на правото на добра здравна грижа, каквато заслужават българските граждани.

 

Пред журналисти в парламента един от вносителите на законопроекта – депутатът от „Атака” Миглена Александрова, обясни, че задължителните имунизации трябва да станат препоръчителни, както е в 18 страни от Европейския съюз.

 

„Германия, Холандия, Люксенбург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия са възприели политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни”, аргументира се Александрова. 

 

Имунизациите са задължителни в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и България.

 

Според "Атака" в последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата, болни от аутизъм, както и на децата с ДЦП. Нарастването на тези болести е правопропорционално с дължината на имунизационния календар.

 

Още от аргументите на "Атака" - гледайте във видеото:

 

Видео: БГНЕС