Според готвени законови промени пари ще се отпускат в зависимост от оценката на университета

 

Държавата в битка срещу ненужните специалности в университетите. Според готвени промени в Закона за висшето образование, пари ще се отпускат в зависимост от оценката на университета. При това не за всички специалности.


Идеята е държавни пари да се дават само за студентите в най-добрите специалности и тези, които учат в такива, от които пазарът на труда има нужда.


Една от причините за промените е проблемът, че от години бизнесът се задъхва, защото образователната система не дава нужните кадри. Ще има обаче възможност за платено обучение – то обаче може да стане много по-скъпо и таксите да станат до 170% от издръжката на студента.
Парите за специалностите, в които студентите не показват добри резултати, ще спрат. Така държавата иска да стимулира специалностите, които са важни за икономиката.


„С други думи държавата поема активна роля в това да осигури качество в образованието не само като пише оценки, а като спре да заплаща за съответното обучение”, заяви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.


Университетите все пак ще има шанс да запазят специалностите, парите за които ще бъдат орязани. Но под условие - да ги направят напълно платени.


Ако студент избере да учи администрация, но в Техническия университет, ще трябва да си плати. Таксите може да стигнат до 1200 лева. Марио е 4-ти курс „Народна хореография” в Югозападния универистет. Неговата специалност не е от най-търсените.


„Аз бих казал, че ще е много трудно дори и за мен и за моето семейство, трябва да търся и друг начин за доходи и т.н.”, каза Марио Гергинов, студент в ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград.


И докато едни специалности може да изчезнат от някои университети, защото не са присъщи за тях, за други  промяната ще е положителна. Ще се направят и защитени професии. За тях се предвиждат и допълнителни финансови стимули.


„Такива, които са важни за икономиката, но по редица причини няма достатъчно кандидат-студенти и няма достатъчно капацитет, пример са инженерните специалности, високи квалифицираните инженери се търсят”, допълни зам.-министър Николай Денков.


„Когато спрем да искаме само юристи да произвеждаме или политолози или европеисти, тогава ще знам, че в Р България нещо реално се случва”, обясни Иван Мирчев, ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски”.


Педагогиката също ще е сред защитените специалности, защото до 10 години се очаква 50% от учителите да се пенсионират.  До 2018 г. пък вече половината от държавните пари ще се дават за качество, а не само за брой за студенти.


Очаква се промените да влязат в сила от учебната 2016-2017 година.


Повече по темата гледайте във видеото.