Публични изяви на основателя на партията предизвикаха скандали

Членството на основателя на френския „Национален фронт“ Жан-Мари льо Пен беше прекратено, съобщиха AFP и Агенция "Фокус". Настоящият ръководител на партията Марин льо Пен заяви, че иска да забрани на баща си да говори от лицето на организацията.

 

„Последните действия на моя баща са неприемливи за мен и са проява на недоброжелателност към партията“, заяви Марин льо Пен и добави, че изказванията на баща й противоречат на устава на „Национален фронт“.

 

От своя страна Жан-Мари льо Пен определи изключването си от партията като "измяна" на дъщеря си, предаде БТА.

 

В началото на април Жан-Мари Льо Пен предизвика скандал, повтаряйки публично стари свои изказвания за газовите камери по време на Втората световна война. Според него те били "само подробност" от историята. Освен това той каза, че възнамерява да издигне кандидатурата си за ръководител на района Прованс-Алпи-Лазурен бряг и дори за президентските избори през 2017 г. Изявленията му предизвикаха остра реакция от страна на сегашния лидер на Националния фронт, дъщеря му Марин Льо Пен.
 

Последната му провокация бе на 1 май, когато без да е поканен, 86-годишният политик се появи на естрадата с официалните лица на традиционната Първомайска манифестация на НФ в Париж, за да приветства събралите се. Това разгневи дъщеря му, която се готвеше да произнесе реч.