Въпреки по-евтините цени пътниците в автобусите намаляват

 

До 15% по-евтино ще струват билетите с автобус до морето това лято. Ако решим да тръгнем с кола, трябва да не забравяме, че цените на горивата вече пълзят нагоре.


Ако няма шокови изненади с цените на горивата двупосочен билет с автобус София - Бургас е 45 лева. До Варна и обратно - 50, до Ахтопол - 68.


С влак е още по-изгодно, но пък и знаем, че влаковете ни съвсем не могат да се похвалят с удобства. София - Бургас - в двете посоки -  30 лв. София - Варна - София с влак ще ни излезе 35.
Ако тръгнем с колата - 140 лева ни излиза пътя в случай че е на бензин. 100 - на дизел и 70 - ако колата е на газ.


Най-осезаемо е намалението на билетите до Бургас – причината – магистралата и отлива на клиенти.


„Горивата тръгнаха нагоре. - Къде е прагът, където тези цени вече няма да са действителни? - Прагът е някъде 2,30 - 2,40 на дизела за един литър. Надяваме се да не надскачат 2,40 лева”, каза Галя Топалова от Сдружението на автобусните превозвачи.


Билетите вече може да се купуват и он-лайн без да се заверяват. И това обаче не помага - от началото на година пътниците намаляват с 20%. Дали пък не се пренасочват към железниците. С влак до морето пестим 15 лева. Всяка година пътниците намаляват между 8 и10% - причината - старите влакове. За намаление на цените обаче не може да говорим.


„Обществена тайна е, че мотрисите са много стари и са непривлекателни. Трябва да се променим и ние за да дойдат пътниците при нас. Цените няма накъде да падат просто”, добавя Антоанета Гълабова от БДЖ.


Освен намаленията за двупосочен билет, има и такива за групи. От 3-6 души - ползват 15% отстъпка.


Проблемът, когато замирише на море е, че заедно с онзи солен аромат замирисва и на по-високи цени на горивата. През летните месеци поскъпва бензина. С личен автомобил до морето ще ни е най-скъпо – 140 лева дотам и обратно, а най-евтино ще ни е на газ. Разбира се до началото на активния летен сезон има още време и изненади с цените на горивата  винаги са възможни.


Повече по темата гледайте във видеото.