Това гласят текстове в Закона за предучилищното и училищното образование

 

Обхватът на домашното образование у нас се разширява драстично. В самостоятелна форма на обучение занапред ще могат да се обучават не само деца със здравословни проблеми и с изявени дарби, но и такива, чиито родители са изявили подобно желание. Това решиха депутатите от образователната комисия в НС, след като приеха на 2-ро четене текстове от новия Закон за предучилищното и училищното образование.


И в момента самостоятелната форма на обучение е разрешена от закона, но само за ученици, които поради здравословни причини не могат да посещават училище, което се удостоверява с медицински документ, както и за даровити деца.


С новите текстове обаче депутатите от управляващото мнозинство добавиха още две възможности за образованието в домашни условия - за "лица, навършили 16 г." и за деца "в задължителна училищна възраст по желание на учениците и родителите".


Както и сега, въпросните ученици ще се подготвят самостоятелно на базата на училищния учебен план, като в края на годината ще полагат изпити по конкретните учебни предмети. Разрешението за самостоятелно обучение ще се дава от експертна комисия към регионалното управление на образованието (сегашните регионални инспекторати), която всеки учебен срок ще контролира как е организирано обучението.

 

 

Ето и останалите теми в днешната преса:


„Стандарт”: „Хотели пестят от готвачки и камериерки”;


„Монитор”: „Свалят новите шофьори от мощните коли”;


„Сега”: „Вече всяко дете ще може да се обучава вкъщи”;


„Сега”: „България е рекордьор по даване на бежански статут в ЕС”;


„Преса”: „Инфаркт удря над 200 млади годишно”;


„Преса”: „Ток, торове и рапица движат експорта ни”;


„Новинар”: „България със шанс за Шенген до края на годината”;


„Новинар”: „Нов унищожителен трус донесе още смърт в Непал”;


„Монитор”: Пълнят дупки със стар асфалт от аутобаните”;


„Труд”: „Йордан Бакалов става шеф на военните разведки”;


„Стандарт”: „Пробутват стари GSM-и за нови”.


Целия преглед на печата гледайте във видеото.