От банката обаче са категорични, че не са давали указания на квесторите

 

Прокуратурата вече разследва двама квестори в "КТБ". Подозренията са, че са преправили договори по депозити с преференциални лихви, така че вложителите да могат да получат гарантираните 100 000 евро. От БНБ обявиха, че не са давали указания на квесторите. Според прокуратурата обаче указания по различни въпроси са давани от Иван Искров и от подуправителя на БНБ Нели Курдовска. 

 

 „Става дума за указания на ръководни длъжностни лица”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. До този от тези хора не е потърсена наказателна отговорност.  „Първо трябва да се прецени какво е естеството на указанията, второ трябва да се прецени дали изобщо тези указания са спазвани”, каза още главният прокурор. 

 

В същото време според парламентарната комисия "КТБ" указанията били противоречиви. Поискана е информация защо преференциални депозити са били превърнати в нормални, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев и отхвърли категорично версията, че Делян Пеевски стои зад фалита на банката. 

 

 „Пеевски не е бил в един отбор с Цветан Василев, няма отношение към фалиране на банката. Факт е, че банката е създадена и управлявана като пирамида и нейният собственик бяга от наказание”, каза днес Цонев в „Здравей, България”. 

 

В поредната серия от драмата КТБ днес се включи и премиерът. Бойко Борисов  поиска за пореден път управителят на банката Иван Искров да си подаде оставката.