Санкцията е заради злоупотреба с господстващо положение на пазара

Върховният административен съд потвърди 125 220 лв. санкция за „Топлофикация София“ ЕАД, която е част от наложената от КЗК имуществена санкция в размер на 338 094 лв. за нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

 

Нарушението се изразява в злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сграда етажна собственост (СЕС), което може да засегне интересите на потребителите посредством възпрепятстването навлизането на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия на потребители в СЕС на нов конкурент.

 

Според проучване на Комисията за защита на конкуранцията от 2012 г. „Топлофикация София“ ЕАД е злоупотребила с господстващото си положение, забавяйки навлизането на нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия. Освен това в продължение на 3 месеца (14.12.2011 г. - 14.03.2012 г.) топлопреносното предприятие отказвало да сключи договор с „ПМУ Инженеринг” ООД за извършване на услугата.

 

Оказва се също, че „Топлофикация София” ЕАД не информирала потребителите си, че е необходимо да сменят уредите „Минол Местехник“, които единствено „ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови – „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител.