При строги мерки за сигурност дванайсетокласници се явиха на матури, а седмокласниците - на външно оценяване

 

Два ключови изпита и емоционален ден за хиляди родители и ученици. При строги мерки за сигурност дванайсетокласници се явиха на матури, а седмокласниците - на външно оценяване. Точно в 8.00 ч. зрелостниците започнаха да пишат, а два часа след тях започна и препитването за кандидат-гимназистите. 

 

Зрелостниците имаха четири часа, в които да пишат. Вариантът тази година изтегли репортерът на Нова телевизия Кремена Тодорова, а темата, която се падна, беше "Любовта като храм” в стихотворението на Пейо Яворов "Ще бъдеш в бяло”.

 

Седмокласниците пък пишат преразказ на непознат текст, а произведението, което трябва да преразказват, все още не е ясно, тъй като изпитът все още тече. Знае се само авторът – Мирослав Петков.

 

Запечатани класни стаи, близо 10 000 квестори, над 4300 камери и без телефони – това са строгите мерки за сигурност, които тази година посрещнаха учениците. 

 

От Просветното министерство нямат притеснение, че темата е изтекла. Поне 23 точки трябва да имат учениците за тройка. Резултатите от зрелостния изпит ще излязат до 9 юни, а от външното оценяване по български за седми клас до 3 юни.  

 

Всички задачи по БЕЛ, както и верните отговори, ще бъдат качени на сайта на Министерството на образованието след 14.00 часа днес.