В 8 часа започна втората задължителна матура, а в 10 часа - външното оценяване по математика за 7-ми клас

 

От сутринта зрелостници и кандидат-гимназисти отново показват знания на втората задължителна матура и на външното оценяване по математика.

 

В 8 часа започна втората задължителна матура. На нея се явяват около 58 000 зрелостници. Тя е по предмет по избор, а младежите можеха да избират между 13 предмета. Най-много са желаещите за биология, след това по география и английски език. Оценката им е много важна, защото се отразява в дипломите им. И днес вариантът беше изтеглен от репортер на Нова. 

 

След репортажите за търговията с верните отговори за матурата по български, МВР работи по случая. Министерството на образованието пък се опитва по свой начин да открие къде е пробивът. „Ако някой действително е купил два дни преди матурите резултатите и това се окаже истина и не е разкрил източника си, означава, че вероятно е съдействал – на практика може да се тълкува така. А ако го издаде, ще помогне на държавата и ще бъде награден”, коментира образователният министър Тодор Танев.

 

Той поиска и по-строги мерки по време на зрелостните изпити, които обаче са неизпълними. „Трябва да има заглушаване на мобилните телефони в МОН, но предвид това, че се намираме до президентството, това се оказва невъзможно”, заяви Танев.

 

 

В 119-о училище контролът днес беше затегнат. Освен двамата квестори във всяка зала, имаше поставен и допълнителен страж пред тоалетните, а камерите наблюдаваха всичко, което се случваше в изпитните зали. Някои от зрелостниците  също подкрепят по-строгите мерки

 

„Знанието струва повече от 100 лева”, коментира Иван. Според Веселин е нужда подготовка за матурата.

 

Въпреки всичко аз се надявам, че учениците, които са се подготвили, ще се представят по-добре от тези, които ще преписват и да изкарат някаква мизерна тройка”, коментира директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов.

 

И докато 12 клас вече пишеха за своя изпит, седми клас очакваха да започне външното им оценяване по математика. Оценката и за тях е много важна, защото им служи за вход в гимназиите. „Надявам се поне 5,50, защото се стремя към езиковите гимназии, а там балът не е нисък”, призна Ани.