Каква е равносметката от вчерашния дъждовен ден?

 

Каква е равносметката от вчерашния дъждовен ден? Най-много валежи паднаха в Оряхово – до 52 литра на квадратен метър. В Кнежа количествата бяха около 31, на Черни връх – 10, в Носов село – 14 и в Монтана – 11 литра на квадратен метър.


В столицата наблюдавахме необичайно явление – дъжд с жълт цвят. получихме десетки сигнали от наши зрители със запитвания, а какво е обяснението за него?


Жълтият дъжд, който падна над София през уикенда, разтревожи софиянци. Хората гадаят какви може да са причините за странното явление.


„Мръсен въздух, сяра, от коли, от промишленост, а може и от близки райони. Въздухът граници няма”, смята Петко.


„От праха на липата, например. - Мислите ли, че е опасно? - Ако е от липата не е опасно, но може да е химически дъжд, не знам”, казва Ивона.


От БАН са категорични, че причината за „цветния” дъжд не е движение на въздушни маси от Сахара, каквито преди време станаха причина за подобно необичайно явление. Експерти от регионалната инспекция по околна среда в столицата вече са взели проби за изследване. Възможно е цветът на дъжда да е променен от полени.


„Ако беше нещо по-опасно, щяхме отдавна да сме го хванали”, казва Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.


Резултатите от изследването ще са готови до сряда.  

 

Валежите обаче продължават. Утре, в 14 области в Централна и части от Източна България е обявен жълт код за опасно количество валежи, придружени от гръмотевици. Очакват се валежи от 5 до 15 литра на квадратен метър. Само локално, и то главно в планините, валежите могат да достигнат до 35 литра на квадратен метър. Дъждовете ще продължат до петък, а през уикенда ни очаква затопляне.


Повече по темата гледайте във видеото.