Класните стаи са празни, а дневници - без отсъствия и забележки

 

Екип на „Здравей,България” се натъкна на „мъртви души” в професионалната гимназия „Васил Левски” в Ихтиман, чийто директор е и общински съветник от ГЕРБ.

 

Не са отразявани отсъствията на учениците и така печелят всички – и училището има бюджет, и част от родителите получават помощи. Губим всички данъкоплатци, защото всичко се плаща от техните джобове.

 

В началото на първия учебен час в гимназията в Ихтиман в един от класовете едва 10 ученици влизат в час. Според статистиката би трябвало да липсват около 200 деца, тъй като по документи дневната смяна в Ихтиман е от 220 ученици. Питаме заместник-директорката защо така.

 

Не мога да кажа, че на 100% учениците са ни тук винаги”, коментира Надежда Релукова, главен учител в училището. „При направените проверки около 50-60 % от учениците ни винаги присъстват”, подчерта тя. По обяд в IX б клас от 28 ученици, в стаята са 18, но според дневника всичко е наред и всички ученици са там.

 

Оказва се, че гимназия „Васил Левски” в Ихтиман е пълна с мъртви души. Празни класни стаи – дневници без отсъствия и забележки. А учениците присъстват само на документи. За всеки един от тях държавата плаща субсидия на гимназията и месечна издръжка на родителите. И вълкът сит, и агнето - цяло.

 

От МОН се натъкват на същото нарушение в същата гимназия преди повече от година. „Осем паралелки сме проверили и сме регистрирали присъствието на учениците, което беше доста слабичко. Директорката беше наказана със забележка заради слаб контрол, но тя беше обжалвана на първа инстанция”, съобщи началникът на Регионалния инспекторат Христо Андреев.

 

През 2014-а в един от класовете има 30 деца в дневника и едва 11 реално в класните стаи. В друг клас - 27 срещу реални 13, в трети - 28 срещу едва 6 в час. Това са само три от общо осем класа, в които за един ден е хванато нарушението. От тогава досега обаче от инспектори не са стъпвали в училището. От РИО твърдят, че проверки предстоят. Дотогава обаче ще продължават да плащат на гимназията субсидия за близо 300 ученици. 

 

Репортер: Деница Красимирова