The Kick Snare Crew - момичетата и момчетата, които дават отговора в интервю за NovaNews.bg

Бързо темпо, електронен стил и дълги бас линии. Кецове, смъкнати дънки, ризка и безкомпромисно усещане за ритъм. Така може да се обобщи "лицето" на Drum and Bass - звученето, появило се в края на 80-те години. Днес DnB е цветен анонс за гарантирано добро парти. Как обаче този ритъм действа на краката ни? Има ли танц за Drum and Bass – за NovaNews.bg отговарят The Kick Snare Crew

 

Какъв е DnB танцът?

DnB танцът има много имена, наричат го x-outing, dnb dance, dnb step, а ние му казваме просто степване. Степване, защото основната част от движенията се извършват с крака, докато ръцете нямат толкова голяма роля, освен за запазване на баланса. Танцът е последователност от подскоци и движения с краката, в различни комбинации, в ритъма на музиката. Колкото до него, той е около 175 удара в минута. Това прави танца полуспорт и се изискват физическа издръжливост и здрави глезени.

 

На мен ритъмът на музиката (много любима!) ми напомня на ритъма на ръченица. Има ли нещо сходно и в стъпките?
И в двете има доста динамика и бързи стъпки и може би това създава впечатлението, че си приличат. Също така и двете са доста изморителни, но иначе няма почти нищо общо.

 

Мислили ли сте за съчетаване на DnB с народни танци? Как ви звучи?

Не сме мислили. Засега предпочитаме да заимстваме и да комбинираме с движения от хип-хопа и джъмп сатйла. Но ако на някой му харесва и би искал да се пробва, нека го направи, определено би се получило нещо интересно.

 

Какви хора слушат и танцуват DnB?
Най-добре ще е да отидете на DnB парти и сами да видите. Напоследък доста често има партита, почти всяка седмица, и купонът е голям. DnB слушат предимно младите, но има всякакви хора. Музиката има доста фенове по света и България не е изключение, благодарение на няколкото много добри организации, които развиват тази музика в България. Можем само да се радваме, че имаме толкова много добри DJ-и и организации, някои от които на световно ниво. 

 

Какво и кога ви събра с идеята за Kick Snare Crew? 
Събра ни любовта към музиката и танците. На едно голямо парти, докато седях на диванчето, по главата силно ме удари една идея да се опитам да събера хора, които степват добре, за да го правим заедно. Така се запознах с Добрина, Сашо и Тони, които танцуваха супер яко още тогава, никой от нас не се познаваше помежду ни и този опит за обединение беше пълен експеримент. След няколко срещи нещата потръгнаха и започнахме да се събираме редовно да танцуваме и да обменяме опит и движения.

 

Имате и момиче в бандата. Как дамското присъствие обогатява DnB танца?
Ха-ха имаме, да, аз не съм виждал друго момиче, което да степва толкова добре, колкото Добрина. Отскоро имаме и още едно момиче в групата – Симона. Дамското присъствие не обогатява танца, но обогатява крюто! 

 

 

Къде се събирате и колко често?
Зависи от сезона. Събираме се често, в добрите случай - 2-3 пъти седмично извън партитата и вече отделно, когато ходим на парти. Когато е топло, го правим навън по паркове и градинки, а тази зима се събирахме във вече бившата Фабрика за градско изкуство.  Отскоро обаче си нямаме официално зала, където да провеждаме тренировки и си търсим такава.

 

Как мога да стана част от вас?
Значи, първо трябва да си гледал „Star Wars” и 6-те части, последователно! След това, като вече си се запознал с какво се занимава един джедай, трябва един от нас петимата да те вземе под крилото си и да ти се отдаде за един доста дълъг период от време, в който да те обучи и да ти предаде силата. След това, ако си упорит, постоянен и целеустремен, силата е с теб, ставаш джедай и можеш да обучаваш други. 
За желаещите да се научат да танцуват този стил създадохме група във Фейсбук: The Kick Snare School, където обявяваме официалните ни тренировки и предстоящите събития.

 

Има ли дарба за този вид танци?
Ако има дарба, то тя е една малка част. Това, което трябва да имаш задължително, е изключително добро чувство за ритъм. Останалото е много тренировки и заучаване на движения. 

 

Правили ли сте пърформанси по време на партита, събития?
На 2 май проведохме нашата първа работилница по DnB степ, която е и първата за България.  Тя се проведе преди партито за втория рожден ден на Sketches във Fabrica 126. Предвид факта, че реално откривахме топлата вода в движение, се получи много добре. Заснехме всичко и може да видите клипчето в интернет на нашата Фейсбук страница Тhe Kick Snare Crew. Беше много забвано и ще се радваме, ако интересът продължи, скоро да направим още един уъркшоп. 
Иначе на партита ходим като част от всички и пърформънсът се случва сам, особено ако имаме място,  защото понякога е доста препълнено, всички танцуват, скачат и се бутат и невинаги има как.

 

 

Какво планирате за златното DnB бъдеще?

Планираме да продължаваме да се развиваме, да снимаме клипове и да ги пускаме в интернет където да показваме новите ни движения. Много се надяваме DnB степът да се развие като субкултура в България. Очакваме и се надяваме да се появат и други крюта, за да можем да си уговаряме срещи и да си правим батъли.

 

Какво “kick”-вате и има ли “snare” във вашето “crew”?
Kick-ваме неприятностите, и Snare-ваме приятните емоции.

 

Автор: Галя Станева