Детето е получило половината черен дроб на своя баща

 

Уникална чернодробна трансплантация бе извършена на 2-месечно бебе в София, предаде БГНЕС. Малкият Виктор посрещна министър и медии на 1 юни след успешнатя интервенция.

 

Детето получава половината черен дроб на своя баща Венцислав и излиза от чернодробна кома, причинена от хепатит В, благодарение на сложна трансплантация, извършена в Университетска болница "Лозенец". Предстоят още няколко изследвания, след което Виктор ще бъде изписан.

 

Трансплантацията на черен дроб на толкова малко дете е изключително предизвикателство и е голям успех за българската медицина. Тя е извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип, а за да поздрави лично екипа днес в болницата заедно с родителите на детето беше и министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

"В световен мащаб само няколко са такива трансплантации на такава крехка възраст. Това е поредица от усилията на много болнични екипи - в Златоград, в Смолян, в Пловдив и сега в нашата болница", сподели проф. Спасов.

 

От своя министър Москов обяви, че този случай опредметява това, за което говори от няколко месеца - да има пълноценно комплексно решение до излекуването. Същевременно обаче самите родители споделиха малко по-късно, че в болницата в Пловдив не са им дали никакви шансове детето да оцелее и дори са им съобщили, че няма да доживее до вечерта.

 

"Това е постижение не на софийското или на българското здравеопазване. Това е световен еталон - няколко са такива операциите в световен мащаб. Няма по-добър подарък за тези родители по случай 1 юни", каза Москов.

 

Самата трансплантация - взимането на черния дроб и трансплантирането му на детето, е отнела около 17 часа. 

 

Детето е докарано в болницата в кома, но след трансплантацията черният дроб проработва почти веднага, сподели проф. Спасов. Детето е в много тежко състояние, когато пристига в болницата. Кърви отвсякъде и са необходими няколко дни за подготовка преди операцията. Тежък е и следоперативния период, появява се инфекция, но лекарите успяват да се справят.

 

Снимка: Shutterstock

Видео: БГНЕС