Осем партии в общината са подали сигнал

 

8000 нови гласоподаватели в Несебър. За това са подали сигнал цели осем партии в общината. С опасения, че пришълците могат да обърнат местните избори, ГЕРБ, ДСБ, СДС, БЗНС,  НФСБ, АБВ,  "Движение 21" и ССД сигнализират главния прокурор. Екип на Нова провери има ли нови жители на Несебър, които се готвят да решат мача наесен в нечия полза.

 

Общините по морето имат сериозна история с фиктивните гласоподаватели – хора от вътрешността на страната, които рязко и по много решават да заживеят на брега преди всеки вот. На предните местни избори Несебър набъбна с над 1200 души за три месеца, а на вота през 2007 г. – с 1300. А това се равнява на три места в общинския съвет в община с 22 хиляди души.

 
Какво се случва днес? Настръхнали от евентуално ново преселение на народите преди вота наесен, цели осем политически партии изпратиха сигнал до главния прокурор и до двама министри. Защото са забелязали нови 8000 души на територията на Несебър за последните четири години.
 

"Информация, която ние получихме, също така вземахме от официалния сайт на служба ГРАО, в която е видно, че регистрираните хора по настоящ адрес в община Несебър са над 8 хиляди души. Същевременно имахме сигнали, които бяха подадени до нас като политически партии, че на определени адреси се регистрират голяма група от хора", коментира Златко Димитров от ГЕРБ.


"Категорично не е вярно. От 1 януари 2015 г. жителите на цялата община са нараснали с 1134  души, от които да речем около стотина са деца. Това се случва всяка година, не е само тази година", поясни Гергана Тодорова, началник на ГРАО - община Несебър.

 
Екип на Нова посети адрес в Стария Несебър, където според сигнала живеят 11 души. Намираме осем – дошли от Разлог да работят като охранители. Учудили се, когато ги посетил униформен да им иска личните данни за адресна регистрация.
 

От ГРАО разясниха, че регистрации по домовете не се правят, а само в службата при тях и то заедно със собственика на имота.
 

Според осемте партии, писали сигнала, смущаващи регистрации са извършени в Обзор, Свети Влас, Несебър. Подали са до властите конкретни имена и адреси. 
 

Сезонните работници не са наясно с политически живот край морето. 

 

А политиците смятат, че трябва да има спешни промени в изборното законодателство. В община Несебър в момента се извършва проверка от Икономическата полиция и Районната прокуратура Несебър.


Репортер: Цеца Алексова

 

Снимка: БГНЕС