Полиция и данъчни атакуваха Игнатиево

 

Полицейска блокада и арести в град Игнатиево, след разследване на Нова. Мащабната акция е срещу джебчийките, които твърдят, че са действали със знанието на полиция и охрана във варненските молове. Данъчните започват спешна проверка как социално слаби по документи живеят в палати за милиони.


Междувременно, и данъчните започнаха проверка на имотите и доходите на 14 души. Днес инспектори от НАП и униформени, посетиха някои от палатите в Игнатиево, за да връчат искане за предоставяне на съответните документи, нужни за проверка.


Полиция и жандармерия блокира Игнатиево рано сутринта. Последваха бързи арести, а задържаните бяха отвеждани в РПУ-Аксаково. Задържани са 11 жени и двама мъже на възраст от 17 до 61 години.


Сред задържаните обаче не са Евгения и Мария – двете джебчийки, които разказаха, че са крали в мол със зннието на охраната и полицията. От полицията уверяват, че търсят двете жени.
Окръжната прокуратура проверява имало ли е полицейски чадър над джебчийките.


„От вашия репортаж явно се вижда, че има проблеми в работата на полицията по тази линия. В рамките на поверката, най-вероятно ще бъдат доказани част от тези твърдения”, обясни ст. комисар Даниел Пашов, началник на областната дирекция на МВР-Варна.


В същото време организаторите на гражданските патрули срещу джебчийките във Варна твърдят, че фирма, свързана с близък до джебчийките, е ремонтирала покрива на сградата на областната дирекция. От полицията обещаха да проверят и това, а съпругата на Бако Стоянов отрече тази информация.


„Аз съм сигнализирал един-два пъти, имам писани докладни до полицията – за прояви, които нарушават обществения ред. С полицията работим, доколкото е възможно да прекратим тези изяви”, обясни кметът на Игнатиево Димитър Димитров.

 

"Още не мога да ви кажа за резултати, защото в момента тече специализираната операция. Вероятно утре ще бъда във Върна и там ще ме информират на място. Мерките се както за специализирана операция в този район, така и мерки вътре в областната дирекция на МВР-Варна", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Според полицейска справка джебчийските кражби в столицата от началото на годината са 452, от тях са разкрити 69, задържани са 25 жени и 9 непълнолетни момичета.

 

Проверката на данъчните и строителния контрол в Игнатиево трябва да приключи до месец. Полицията продължава с проверките, очакват се още арести.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Вероника Димитрова и Искра Урумова