Не бива да се преиграва с допитванията, каза той

 

"Ако в България  през 1999 година се беше случил референдум дали да дадем въздушен коридор на силите на НАТО, днес нямаше да имаме привилегия да бъдем страна член на Европейския съюз и на НАТО". Tака лидерът на ДПС Лютви Местан защити своите резерви относно провеждането на референдум за изборните правила.

 

В Народното събрание депутатите обсъждат шест проектозакона за промени в Закона за референдумите, като според Местан не е случайно, че това се случва веднага след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще иска организиране на референдум заедно с местните избори през есента.

 

"С принципа "народът казва, а ние се съобразяваме" са се реализирали недотам демократични идеи и напъни", заяви Местан, цитиран от БГНЕС. 

 

"Не бива да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. Невинаги тези настроения на деня и емоцията на деня са в съответствие със стратегическите цели на българската държава и националния интерес", подчерта лидерът на ДПС.

 

По-рано държавният глава Росен Плевнелиев внесе в 43-то Народно събрание предложение за произвеждане на национален референдум по три въпроса:

 

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
 

 

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
 

 

3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?  

 

Снимка/Видео: БГНЕС