Тестовете ще могат да се прилагат към дългосрочно пребиваващите

Държавите от ЕС могат да задължат дългосрочно пребиваващите граждани на страните извън Общността да полагат изпит за приобщаване към обществото. Това гласи решение на Европейския съд, прието днес, предаде БТА.

 

На подобен изпит могат да бъдат подлагани онези имигранти, които имат разрешение за траен престой. Съответната директива предвижда, че държавите от ЕС предоставят статут за дългосрочно пребиваване, когато имигрантите са пристигнали и останали законно и без прекъсване на европейска територия в продължение на пет години.

 

Съдът приема, че директивата нито налага, нито забранява на държавите да изискват от имигрантите да изпълнят задължения за приобщаване след получаването на статут на дългосрочно пребиваващ. Според съда е безспорно, че придобиването на езикови познания и на знания за обществото на приемащата държава насърчава взаимодействието и развитието на социалните отношения между новопристигналите и домакините, и улеснява достъпа до трудовия пазар и професионалната квалификация.

 

Днешното решение на съда е по дело, заведено от двама имигранти в Холандия. Те са оспорили практиката приемащата страна да иска от имигрантите извън ЕС да полагат изпити за познания по местния език и обичаи. Холандските власти са поискали Европейският съд да прецени дали след получаването на статут на дългосрочно пребиваващ, държавите от ЕС са свободни да поставят условия за приобщаване под формата на изпит и да налагат глоби при неизпълнение на това задължение. Холандската практика е да бъдат налагани по 1000 евро глоба всеки път, когато имигрант не се яви или не издържи въпросния изпит. 

 

Защо правозащитници разкритикуваха ЕС заради кризата с имигрантите - вижте във видеото.