Размяната на реплики започна, след като тя обяви дата за оставката на управителя на БНБ

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова и управителят на БНБ Иван Искров влязоха в задочен спор. Повод за размяната на реплики стана темата с оставката на главния гуверньор.

 

По време на днешното заседание на бюджетната комисия, Менда Стоянова обяви, че лично Искров й е казал, че подава оставка на 19 юни.  

Още по темата

 

Стоянова обясни, че в момента, в който бъде внесена и една кандидатура за управител на БНБ, Искров ще си подаде оставката.


 
"С него определихме дата 19 юни. Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", заяви Стоянова, цитирана от БГНЕС. 


 
Това изказване провокира реакцията от страна на БНБ. От Централната банка изпратиха писмо до медиите, с което заявяват, че няма да бъде позволен натиск върху институцията.

 

„Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока”, се казва в съобщението на БНБ.


 
От Централната банка заявяват още, че никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. 


 
„Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.


 
Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка”
, се казва още в съобщението на БНБ.

 

Иван Искров и преди е казвал, че ще подаде оставка само при условие, че има достатъчна парламентарна подкрепа за нова кандидатура за управител на БНБ. Исканията за оставката му дойдоха заради кризата с КТБ.