Трябва да има табели, на които да са посочени алергените, които се съдържат в предлаганата храна

 

В началото на сезона ресторантите по морето под наблюдение. През цялото лято инспектори ще следят за качеството на храните, които се предлагат на туристите.

 

Според изискването на Агенцията по безопасност на храните, което влезе в сила в средата на декември миналата година, всеки един ресторант трябва на видно място да има табела, на която са посочени алергените, които се съдържат в предлаганата храна.

 

В един от ресторантите проблемът е решен, като стикери са залепени на  картончетата, които обозначават какво ще консумира туристът.

 

Табелите са задължителни за всички заведения, предлагащи храна. Процесът на събиране на информация обаче бил дълъг и трудоемък. Именно поради тази причина много ресторантьори негодуват.
 

От Агенцията по храните обаче са категорични - ако изискванията не се спазват, следват глоби. Размерът им е до 3000 лева. Уверяват, че това лято проверките ще са безпристрастни и няма да има „такса спокойствие”, която собственици са плащали миналата година. 

 

Екипите на Агенцията по храните са готови за внезапни проверки, дори в почивните дни. Изнесени приемни на агенцията ще има във всички по-големи градове по морето.

 

Репортер: Цеца Алексова