Те са част от десетото издание на Фестивала за антично наследство "Орел на Дунав"

 

Повече от 300 войници от Италия, Румъния, Франция, Полша и България пресъздават културата, бита и военното дело на древен Рим в Свищов. В продължение на три дни в античния град Нове се провежда десетото издание на Фестивала за антично наследство „Орел на Дунав”.


„Този фестивал е един от най-големите фестивали на античността, който се организира на Балканите въобще. И аз смятам, че това е една ниша, която трябва да бъде запълнена, една възможност, с която да приобщаваме нашата култура към европейската култура”, обясни кметът на Свищов Станислав Благов.


Всички исторически възстановки се провеждат сред естествения декор на реставрирания римски военен лагер и ранновизантийския град Нове.


„Битката се развива по сценарий, който се тренира преди това от съображения за сигурност. Целим  се да е максимално автентично и понякога се случва да има по някое порязване. Лично на мен преди 3 години в Полша ми забиха копие в крака и оттогава си имам едно на ум”, споделя Андрей Йорданов – треньор на гладиаторите.


Преоблечени в легионерски доспехи, войните носят на плещите си около 40 кг желязо и щитове, колкото е тежало облеклото и въоръжението на един легионер.


Първата вечер от гладиаторските битки приключи със запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената на Легиона и уникално огнено шоу.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Кремена Недялкова