Той припомни, че в България са концентрирани 2/3 от световното производство на розово масло

"Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България", заяви държавният глава Росен Пелвнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлъ по случай заключителните тържества за Празника на розата.

 

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

 

Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.