Майките с допълнителен отпуск, докато детето им навърши две години

Графикът на отпуските, който всеки работодател беше длъжен да изготвя в края на годината, отпада. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в парламента.


Освен това предложение на социалистите, беше прието и друго - работодателят да може да уволнява работници дисциплинарно, без да иска разрешение от Инспекцията по труда, както е в момента.


Също така, при навършване на възраст и набиране на стаж за пенсия, работодателят ще може да прекратява договора на служителя. Досега работникът можеше да продължи да се труди и като пенсионер


На заседанието си в петък депутатите приеха на първо четене и предложенията на Министерския съвет, с които се въвеждат еднодневни трудови договори.

 

Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица. То ще помогне да се съвместяват трудовите и семейните задължения на работника или служителя.

 

Майките ще могат да ползват допълнителен отпуск, докато детето им навърши две години, ако то не е постъпило в детско заведение. Платеният отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете се увеличава с шест месеца и става 2 години, а не година и половина, както е сега.

 

 

И бизнесът, и хората на труда като че ли са по-скоро "за" приетата от Парламента мярка. И за да могат всеки да избира кога да вземе отпуската си, независимо от планираното през януари. Това, така или иначе, отпадна. Това е за удобство. Ето защо:


Анатолий работи като печатар в тази фирма от години. Този януари вече е взел полагаемия си отпуск, и то точно когато му е трябвал. Защото може да разчита на колегите си.


„Не е имало спъпнки в това отношение. както и аз бих поел на колега, когато му се наложи, да го заместя”, обяснява печатарят Анатолий.


Шефът на Анатолий ползва общодостъпен софтуер, за да планира отпуските и работната ръка през цялата година.


Изискването до момента беше тези графици да са готов през януари.


„Трудно се планира, проблемите са както за самите заети, така и за  мениджърите”, на мнение е Димитър Тодоров, мениджър на фирмата, в която работи Анатолий. Той е способен да измисли и компромисен вариант, ако двама от работниците му помолят за отпуска по едно и също време.


За депутата, предложил отпадането на графика, този стил на работа се разбира от само себе си.


„Пълна безмислица. Знаете, че на пръв поглед е дреболия, но това са 400 000 фирми, които по всяко време могат да бъдат санкционирани”, казва Петър Кънев от БСП.


За фирмите опасността е била реално, но обикновеният работник Анатолий досега е гледал да планира.


Сега пак ще можем да планираме собственото си свободно време, но това ще бъде въпрос на договорка.


Парламентът днес взе и още едно важно решение - хората в пенсионна възраст вече могат да бъдат освободени, само с предизвестие.


Повече по темата гледайте във видеото.