Ще бъде намалено времетраенето на държавния зрелостен изпит, заяви министърът

 

"В момента не предвиждам промяна във формата на матурата нито лично, нито съм чувал това да се говори в Министерството на образованието и науката". Това заяви министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от БГНЕС.

 

Танев поясни, че става дума за добавяне на нови елементи и инструменти: "На този етап няма да се правят революционни промени, а само подобрения".

 

Министърът на образованието очерта и посоката, в която ще вървят промените. Едно от намеренията е да бъде намалено времетраенето на държавния зрелостен изпит, а друго – от следващата година да се знае какъв е прагът за тройка.

 

"Досега системата за оценяване е аранжирала знанията спрямо общото ново, но не и в съответствие с някаква скала. Смятам, че е редно в период от 3-4 години да се комбинира сега съществуващият метод с някаква основа. Да се знае какви са държавните образователни изисквания за зрелостник, както и да се знае кой е издържал матурата и кой с колко я е издържал", разясни Танев.

 

Той каза още, че в момента от МОН събират грешки от матурите, както и предложения на директорите за начина на провеждането на държания зрелостен изпит. Голяма част от тях са обединени в една посока. Според Танев мнения са били изпратени до министерството и през 2014 г., но не са взети никакви мерки за предотвратяване на пропуските.

 

Снимка/Видео: БГНЕС