Полетът е бил от българската столица за Болоня

Снимка: "Моята новина"

 

Самолет се върна аварийно на Летище София заради спукано стъкло на пилотската кабина. Наш зрител ни изпрати снимка в рубриката "Моята новина". Полетът е бил от столицата до Болоня.

 

От Летище София потвърдиха, че самолетът на авиокомпания Wizz Air, номер W64363, със 179 души на борда, е кацнал аварийно в 14:20 ч.

 

 

Самолетът тръгва по разписание от Летище София за Болония в 13.30 часа. Над Ниш пилотът подава сигнал за спукано стъкло в пилотската кабина и след потвърдено разрешение за аварийно приземяване, се връща обратно в София. По информация на компанията Wizz Air счупването най-вероятно е заради лоши метеорологични условия. Извършват се технически прегледи, за да се установи със сигурност причината.

 

Пилотите са предотвратили каквато и да е евентуална опасност, спукване или счупване на стъкло означава разхерметизация на пилотската кабина и оттам нататък последствията могат да бъдат и фатални”, коментира бившият министър на транспорта Кристиян Кръстев, който е и един от бившите шефове на Wizz Air в България. 

 

Такава повреда може да се случи по няколко начина. "Това може да се случи заради умора на материала или заради проблем с изработката на стъклото. Може и някой да счупи стъклото, нещо да се блъсне в него", коментира Кръстев. Другите най-чести причини са такава повреда са сблъсък с птица при излитане и кацане на машината.

 

Кацането на самолета е било нормално. Няма пострадали. Пътниците бяха свалени от самолета и бяха извозени от авиокомпанията в 17.30 ч. за Болоня.