Гризачът минал през скоростния ограничител и задействал защитата

 

Нов инцидент с асансьор в Пловдив. Кабина пропадна, след като плъх  задейства бутона на ускорителя. В този момент вътре е нямало хора.


Съоръжението, което се намира в жилищен блок в пловдивския район „Западен“, е било повикано от жена на първия етаж. В този момент то тръгнало с много висока скорост към шахтата, след което се е задействала аварийната спирачка. При инцидента няма жертви или пострадали хора.

 

"Той не е пропаднал. Дори да е имало хора вътре, нямаше да стане нищо.Това е един тест за техниците и се видя, че самият асансьор е технически изправен.С асансьори стават по-малко инциденти отколкото със самолетите", поясни Иван Соколов, инспектор в Държавен технически надзор. 

 

Въпреки случилото се, хората не се притесняват за сигуността си, а задачата пред домсъвета е борбата с гризачите.

 

"Дойдоха техниците,отвориха шахтата и изкараха плъха оплетен около важетата. Изхвърлиха го и асансьорът тръгна. Нищо му няма.От близо 40 години, откакто са го пуснали това е първият инцидент, който се случва. Редовно си го поддържат техниците и до сега е нямало проблем с асансьора", разказва Благой Благоев, живущ в блока. 

 

Сигнал за случилото се не е подаван нито в полицията, нито в пожарната, а от фирмата, която поддържа съоръжението заявиха, че асансьорът е изправен.

 

Репортер: Илиан Велков 

 

Снимка: Shutterstock