Работодатели предупредиха, че близо 60 000 души може да загубят работата си

 

Първи съкращения заради поскъпването на тока. Работодатели предупредиха, че близо 60 000 души може да загубят работата си. 

 

В същото време енергийният регулатор предупреди: ако не поскъпне токът за бизнеса, ще поскъпне за битовите абонати.

 

Цената на тока за предприятията ще скочи между 13% и 20%, пресмятат работодателски организации. Облекчения ще има само за 27 предприятия, за които поскъпването ще е между 4% и 13%. От бизнеса заплашиха, че ще поискат оставките на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Петкова заяви, че няма никакво намерение да напуска поста си. Тя изрази учудване защо гневът на бизнеса се насочва срещу нея.

 

Напрежението на работодателите и предприемачите ескалира след наредбата, която бе изготвена от министерствата на икономиката, финансите и енергетиката и която трябваше да доведе до облекчаване на определени предприятия. 

 

"Министърът на енергетиката и изпълнителната власт нямат пряко отношение към проблема, който изтъква бизнесът, а именно - цената на електрическата енергия. Това е изцяло в правомощията на КЕВР", заяви Петкова. 

 

На изслушването си пред депутатите от икономическата комисия Иван Иванов защити ценовия модел, предложен от регулатора. Той заяви, че ако цените не бъдат вдигнати за бизнеса, това ще доведе до по-скъп ток за битовите потребители. 

 

Според министър Божидар Лукарски покачването на цените на тока ще доведе до покачване и на цените на продукцията им. 

 

Работодатели предупредиха, че близо 60 000 души може да загубят работата си.  А тази перспектива е страшна. Особено за Таня, която отглежда сама 18-годишния си син. Другият вариант е да остане на работа, но с по-ниска заплата. 

 

Неприятните неща не спират до тук. От бизнеса предупреждават за сериозен скок в цените на всичко, което произвеждат. Това развълнува депутатите. С опасенията на бизнеса се съгласи и икономическият министър. 

 

Алтернатива все пак има – успокои шефът на енергийния регулатор – но тя не е по-приятна. Ако цената за бизнеса не скочи, ще се отвори нова огромна дупка в НЕК. Или токът за бита ще скочи със 17%. 

 

Иван Иванов пламенно защити ценовото решение. И обяви, че очаква с него НЕК да изплува от блатото. И дори да излезе на печалба. А бизнесът постави нещата просто - или дупка в НЕК, или дупка в икономиката. Спасение дебне само от наредбата, която готви отстъпки от скъпия зелен ток. Но тя ще важи само за 27 от най-големите компании. Енергийният министър обясни, че така се спазват европейските повели. 

 

И все пак, по препоръка на премиера министрите Петкова и Лукарски ще предложат законови промени, които да позволят с цената за задължение към обществото да бъдат натоварени не само вътрешните потребители, но и токът за износ. 

 

По думите на Иванов новият ценови модел, предложен от КЕВР, ще доведе до намаление със 702 млн. лева на текущия дефицит в Националната електрическата компания (НЕК). Спрямо дефицита за миналата година това означава, че при този модел НЕК ще излезе на печалба.

 

Снимка: Shutterstock

 

Видео: БГНЕС