Има ли виновни и какво направи държавата?

 

Отбелязваме една година след опустошителното наводнение във варненския квартал "Аспарухово". Вниновните все още не са установени.

 

Потопът взе 13 жертви, а Окръжната прокуратура във Варна все още води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. От края на миналата година е назначена комплексна експертиза в областта на геологията, хидрологията, климатологията, екологията, архитектурата и строителството. Заключенията на специалистите обаче още не са готови. Обект на разследване е и военното поделение над "Аспарухово", за което миналата година се появиха подозрения, че в нощта на 19 юни е изпуснало големи количества вода от водоемите на тяхна територия.

 

Година след потопа Николай Дойнов посети местата, които бяха най-силно засегнати от страшното бедствие. 

 

"Нищо не е подобрено. При един по-голям дъжд ще се случи същото. Тук заминаха стотици коли. Цялата ни къща беше под вода", заяви един от жителите на квартала. 

 

"За една година никой не мина да попита и да види как сме. Потърсихме кмета, но не можахме да разговаряме", сподели друг. 

 

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че част от хората, чиито къщи са били разрушени или премахнати поради конструктивни проблеми, и до момента не са получили финансиране за домовете си, тъй като не отговораят на изискванията на междуведомствената комисия.  

 

"Тяхната документация по законността на сградите не е изрядна", изтъкна той. 

 

Във връзка с недоволството на жителите на квартала, че е бил съборен скъпоструващ мост, чийто възложител е била именно Община Варна, Портних призна, че няколко такива съоръжения са били премахнати, тъй като са представлявали опасност.